Veiligheid

Wanneer je gebruik maakt van internet en toepassingen als e-mail en internetbankieren is het van belang dat je computer goed beveiligd is. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat virussen bestanden op je computer beschadigen of verwijderen, dat je computer gebruikt wordt door kwaadwillenden om bijvoorbeeld spam mee te versturen of dat gegevens op je computer gestolen en misbruikt kunnen worden.                  

Net zoals je je huis beveiligt door deuren op slot te doen, moet je ook (de toegang tot) je computer beveiligen.                  

  • Zet de automatische beveiligingsupdates van je besturingssysteem (Windows, Mac, Linux etc) aan.                    
  • Installeer een antivirusprogramma en houd dit up-to-date. Klinkt simpel, maar veel mensen vergeten het of schuiven het voor zich uit. De meeste virusscanners kun je net zoals het besturingssysteem instellen om updates automatisch te downloaden.                    
  • Installeer een firewall en houd deze up-to-date.                    
  • Wilt je een (pop-up) venster sluiten? Klik dan nooit op “Ik ga akkoord” of “OK”, maar op de “x” in een van de hoeken van het venster.                    
  • Download geen programma’s van internet afkomstig van een onbekende bron of bron die je niet vertrouwt. Let ook extra goed op bij het downloaden van gratis programma’s.                    
  • Wees voorzichtig met het openen van bijlagen in e-mails. Kijk kritisch wie de afzender is, wat het onderwerp van het e-mailbericht is en wat voor bestanden zijn bijgevoegd aan het e-mailbericht.                    
  • Gebruik niet overal dezelfde wachtwoorden en vermijd voor de hand liggende wachtwoorden, zoals geboortedatum. Kies juist sterke wachtwoorden. Voor tips om een sterk wachtwoord te bedenken: www.wisseljewachtwoord.nl

© Educatieve Uitgeversgroep,
alle rechten voorbehouden

Design & Realisatie: Holiday Media

live chat software