Ondernemer Handel (nieuw 2023)

Klik hier voor de meest actuele folder van Ondernemer handel

Vanaf schooljaar 2023 is er een nieuw kwalificatiedossier, Ondernemer Handel. Het dossier is gereed en er wordt door ESS en SPL hard gewerkt aan de examendocumenten. Op basis van het dossier en voorlopige concept-examendocumenten ontwikkelen we drie kerntaakboeken en diverse ondersteunende vakboeken.

Verantwoordingsdocumenten
We hebben diverse verantwoordingsdocumenten. Deze documenten worden continue bijgewerkt wanneer er nieuwe informatie over het dossier bekend wordt. 

Inhoud nieuw dossier: 
- B1-K1 Profileert zichzelf als ondernemer
- B1-K2 Ontwikkelt een business model
- B1-K3 Voert operationele processen in een handelsonderneming uit
- B1-K4 Ontwikkelt zich in het ondernemen

Kerntaakboeken

 • Ondernemerschap en ondernemingsconcept
  OHL B1
  ISBN: 9789400236592
  Druk: 1

  Prijs € 39,50
  Exameneisen: B1-K1-K2-K4

  Meer info BestellenToegevoegd
 • Ondernemerschap en business model
  OHL B2
  ISBN: 9789400231771
  Druk: 1

  Verwacht najaar 2023.
  Prijs € 39,50
  Exameneisen: B1-K2 en B1-K4

  Meer info
 • Ondernemerschap en operationeel plan
  OHL B3
  ISBN: 9789400236608
  Druk: 1

  Verwacht najaar 2023.
  Prijs € 39,50
  Exameneisen: B1-K3 en B1-K4

  Meer info
 • Vakboeken

  Voor de ontwikkelen vakboeken binnen dit dossier wachten we de exameninformatie af van ESS en SPL. Denk bijvoorbeeld aan:

  SPL (KE= kennisexamens/ VE: Vaardigheidsexamens)

  ESS (Basis = 1. Verdieping = 2)

  Bedrijfskunde
  Wet- en regelgeving
  Inkoop
  (E-)Logistiek
  (E-)Marketing en communicatie
  Personeel

  Marketing
  Management
  Bedrijfseconomie (beroepsgericht rekenen)
  BedrijfsadministratieFacilitair (recht, vergunningen VACCM, IT)


  De specifieke vakboeken voor de SP-/ESS-gerichte kennis-/thoerie- en vaardigheidsexamens voor Ondernemer handel ontwikkelen we op basis van onze boeken uit de mbo economie methode. Deze boeken kunnen dus ook worden gebruikt. Voor meer informatie over dit aanbod kijk op www.uitgeversgroep.nl/economie.

  Belangrijke verschillen met oude KD 'Ondernemer retail'

  Door digitalisering, automatisering en maatschappelijke ontwikkelingen zoals corona en de klimaatcrisis verandert de wereld snel. Een ondernemer speelt in op deze veranderingen door zich voortdurend aan te passen. Het ondernemen van vijf jaar geleden is niet hetzelfde als het ondernemen van nu of van de toekomst en vraagt om een nieuw soort ondernemer met een andere houding, kennis en vaardigheden. Het dossier is daarom vernieuwd zodat het beter aansluit op de actuele ontwikkelingen.

  1. Het belangrijkste verschil is dat de oude kwalificatie specifiek gericht was op het starten van een eigen retailonderneming (B2C) en daar alle kennis en vaardigheden voor aanleerde. De nieuwe kwalificatie is meer gericht op de persoonlijke ontwikkeling als ondernemer in de sector handel. De context van retail is daarom uitgebreid naar de handelssector. De ondernemer handel verkoopt producten plus eventueel aanvullende services. Dat doet die B2C, B2B of een combinatie van beide.
  2. Omdat de nieuwe kwalificatie niet specifiek gericht is op het starten van de eigen onderneming in de retail, maar op het voorbereiden op gaan ondernemen binnen de sector handel in bredere zin, komt het maken van onderbouwde keuzes en evalueren ervan in elke kerntaak terug. De ondernemer handel heeft nog geen eigen onderneming tijdens de opleiding, maar leert alles aan wat nodig is om na de opleiding een eigen onderneming te kunnen starten; dit onderscheidt deze kwalificatie van de Vakman Ondernemer.
  3. Ook is er meer aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor de structuur en voor het ontwikkelen van werkprocessen is gebruik gemaakt van het door de sectorkamer Handel vastgestelde 'Referentiedocument Ondernemerschap'
  4. Er zijn 4 kerntaken in plaats van 5; inhoudelijk komen deze grotendeels overeen, wel is de volgorde anders. Het nieuwe dossier bevat geen werkproces over leidinggeven of het werven/selecteren van personeel. Dit onderscheidt deze kwalificatie van de kwalificaties Leidinggeven op basis van Vakmanschap en Manager Retail
  5. Kerntaak 2 is het maken van een business model. Dat is een geüpdatete variant van het ondernemingsplan. Het is gebaseerd op het Business Model Canvas (BMC) en waar het ondernemingsplan werd gebruikt voor de start van de onderneming, is het business model een levend document, dat continu geëvalueerd en doorontwikkeld wordt.

  Interesse?

  Jeroen (1)

  Benieuwd naar de methode en het beschikbare studiemateriaal voor Ondernemer Handel? 
  Neem contact met mij op voor een persoonlijke kennismaking, online of bij jullie team op school. 

  Jeroen van Esch (j.vanesch@uitgeversgroep.nl)

  Nieuwsbrief
  Wij houden je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor het lesmateriaal voor mbo Ondernemer Handel! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

  © Educatieve Uitgeversgroep,
  alle rechten voorbehouden

  Design & Realisatie: Holiday Media

  live chat software