MBO - Ondernemer Horeca/Bakkerij

MBO - ONDERNEMER HORECA/BAKKERIJ

Het kwalificatiedossier Ondernemer Horeca/Bakkerij bestaat uit één gemeenschappelijk basisdeel en de volgende drie profieldelen of kwalificaties voor niveau 4.

  • P1: Ondernemer bakkerij
  • P2: Manager/ondernemer horeca
  • P3: Meewerkend horeca ondernemer

Zowel het basisdeel als de profieldelen worden onderverdeeld in kerntaken en werkprocessen. De opleiding wordt verder verrijkt met keuzedelen. Deze beslaan 15% van de opleidingsduur.

Alle boeken die voor de kwalificatie Ondernemer horeca/bakkerijk zijn ontwikkeld worden E+ uitgegeven. E+ betekent een papieren boek inclusief een licentie voor het verrijkte digitale boek. De digitale versie is verrijkt met inspirerende video`s, verdiepende informatie en links naar interessante websites. Door de interactiviteit van het E+Boek wordt de theorie, middels inspirerend videomateriaal, beeldend gemaakt.

We zijn als docentencollectief, didactische contentleveranciers van modulair studiemateriaal voor onderwijs, begeleiding en toetsing. We geloven in:

  • eenvoud en structuur
  • papier en digitaal
  • praktijk en theorie
  • het samen sterker staan, ofwel wat we doen is 'vóór en dóór docenten'.

Benieuwd naar ons modulair concept voor het MBO? Bekijk dan de video om kennis te maken.

B1-K2: Geeft leiding en voert beheerstaken uit

De LHO-serie is gericht op de leidinggevende basistaak gericht op de kerntaken en werkprocessen. De boeken dekken alle 6 werkprocessen af. De meeste scholen bieden deze boeken in leerjaar 2 aan.

          

LHO 1

Operationeel plan

ISBN: 9789400219274
Druk: 3

   


LHO 2A

Leidinggeven en personeelsplanning

ISBN: 9789400219281
Druk: 3



LHO 2B

Leidinggeven en communicatie

ISBN: 9789400219298
Druk: 3



LHO 3A

Bewaken van financiën

ISBN: 9789400219304
Druk: 3hz




LHO 3B

Begroten van financiën

ISBN: 9789400219311
Druk: 3hz



B1-K1: Onderneemt

De HOM-serie is gericht op de ondernemende basistaak. De boeken dekken werkprocessen 4 t/m 7 af. De meeste scholen bieden dit in leerjaar 3/4 aan.

          

HOM 1

Marktanalyses

ISBN: 9789400219212
Druk: 1

   


HOM 2

Commerciële activiteiten: marketingmix

ISBN: 9789400219229
Druk: 1



HOM 3

Commerciële activiteiten: promotie

ISBN: 9789400219236
Druk: 1



HOM 4

Financiering

ISBN: 9789400219243
Druk: 1



HOM 5

Inkoop- en voorraadbeleid

ISBN: 9789400219250
Druk: 1




De praktische invulling van het ondernemersplan komt aan de orde in het boek HOM P Ondernemingsplan: theorie in de praktijk. In de praktijkopdrachten worden de werkprocessen 1 t/m 3 en 4 t/m 7 afgedekt. 


HOM P

Ondernemingsplan: theorie in de praktijk

ISBN: 9789400223851
Druk: 2


Economie voor horeca - Kerntaak 1 (en 2)

Naast de kerntaak – en werkprocesgerichte economieboeken, zijn we ook bezig met een serie vakboeken ‘Economie in de horeca’. De serie bestaat uit vakboeken voor:

  • Marketing (HMA 1 en 2): leverbaar
  • Bedrijfseconomie (HBE 1 en 2): (voorjaar 2019)
  • Bedrijfsadministratie (HBA 1 en 2): (voorjaar 2019)
  • Management en recht (HMN en HRE): (voorjaar 2019)

          

HMA 1

Marketing in de horeca, deel 1

ISBN: 9789400223776
Druk: 1

   


HMA 2

Marketing in de horeca, deel 2

ISBN: 9789400225848
Druk: 2


Profieltaak P2-K1: Werkt mee in drank- en spijsverstrekkende bedrijven

P2-K1 Bestelt en beheert de voorraad

Voor deze profieltaak zijn drie E+leerwerkboeken ontwikkeld:

  • HRG 1 Gastheerschap in het restaurant
  • HRG 2 Kwaliteitsbewaking in het restaurant
  • HRV 5 Sociale hygiëne 

              

HRG 1

Gastheerschap in het restaurant

ISBN: 9789400215078
Druk: 1hz

   


HRG 2

Kwaliteitsbewaking in het restaurant

ISBN: 9789400215085
Druk: 1



HRV 5

Sociale hygiëne

ISBN: 9789400212909
Druk: 1

De lesstof kan verder worden uitgebreid met vakverdiepende onderwerpen als Algemene drankenkennis en warenkennis- en bereidingstechnieken. De verwerkingsopdrachten in de boeken worden direct na de theorie behandeld. Hierdoor wordt de theorie beter opgenomen en kan de student sneller koppelingen maken naar de praktijk. Door de interactiviteit van het E+leerwerkboek wordt de theorie, middels inspirerende video`s, beeldend gemaakt.

          

HRP 11

Algemene drankenkennis

ISBN: 9789400211230
Druk: 1

   


HRP 12

Warenkennis en bereidingstechnieken

ISBN: 9789400213005
Druk: 1  

Profieltaak P2-K2: Werkt mee in logiesverstrekkende bedrijven

De theorie over de hotelorganisatie, frontoffice, housekeeping, rooms division en de hotelbranche, treft u aan in het boek Hotelmanagement & Frontoffce (HFR 1). Voor de tweetalige opleidingen is de Engelse vertaling HFR 1 INT beschikbaar. Om de praktijksituaties aan de Frontoffice goed te kunnen oefenen in de klas, is een combinatie met een hotelmanagementsysteem essentieel. We bieden daarvoor drie verschillende mogelijkheden voor praktijksoftware (PST), waarvan één Engelstalig. Daarnaast zijn dienstverlening, communicatieve vaardigheden en persoonlijkheidsontwikkeling van groot belang in de hospitalitybranche. In het boek SSK 1 staan deze onderwerpen centraal.

           HFR 1

Hotelmanagement en frontoffice

ISBN: 9789400227460
Druk: 3   

HFR 1 INT

Hotelmanagement en frontoffice (Engelstalig)

ISBN: 9789400220935
Druk: 1

PST 1

Hotelconcepts praktijksoftware hotellerie

ISBN: 9789400218499
Druk: 2

PST 2

Fidelio praktijksoftware hotellerie

ISBN: 9789400227385
Druk: 3

PST 7

LodgeGate praktijksoftware hotellerie 

ISBN: 9789400220836
Druk: 1

PST 7 INT

LodgeGate praktijksoftware hotellerie (Engelstalig)

ISBN: 9789400223868
Druk: 1

SSK 1

Soft Skills in hospitality en dienstverleninh

ISBN: 9789400223141
Druk: 1

Vakverdiepende keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een kwalificatie, maar ook uit een of meer keuzedelen. Met keuzedelen kan de student zijn vakmanschap verbreden of verdiepen. Ze beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. De studielast bedraagt 240 SBU’s of een veelvoud daarvan (480). De SBU's kunnen ingezet worden op school of in de BPV. De student doet ook examen voor het keuzedeel, al kan hij (nog) niet op dat onderdeel zakken. De minister heeft wel de intentie om keuzedelen voorwaardelijk te maken voor diplomering.

De keuzeboeken zijn gericht op de exameneisen van een keuzedeel: We hebben per keuzedeel één leerwerkboek met theorie/verwerking en praktijk. De keuzeboeken geven houvast en bieden een leidraad voor theoretisch (kennis/vaardigheden)  en praktijkgericht (kerntaken/werkprocessen) onderwijs. Alle boeken bestaan uit:

  • Inleiding met informatie over het keuzedeel en de daarbij behorende exameneisen;
  • Deel A: theoriehoofdstukken met verwerkingsopdrachten
    Deel B: praktijkopdracht die op school en/of in de BPV uitgevoerd kan worden
  • Eventuele bijlagen

Hier vindt u het digitale leermiddelenoverzicht van alle keuzedelen die wij aanbieden.

Hier vindt u alle keuzedelen gericht op de Moderne Vreemde Talen (MVT).

Op dit moment zijn de volgende vakverdiepende keuzedelen ontwikkeld voor de verschillende profieldelen.



KZD ECW

Eet- en cultuurwensen

ISBN: 9789400219472
Druk: 1

P2: Manager ondernemer horeca
P3: Meewerkend horecaondernemer

HRP 13B

Wijnkennis 2

ISBN: 9789400219335
Druk: 1

P2: Manager ondernemer horeca
P3: Meewerkend horecaondernemer

Docentenondersteuning

Bij het kwalificatiedossier Ondernemer Horeca/Bakkerij bieden we uitgebreide docentenondersteuning. Wanneer u ingelogd bent op Digiplein vindt u onder andere:

  • Docentenhandleiding: antwoorden op de verwerkingsopdrachten.
  • PowerPointpresentaties per hoofdstuk.
  • Theorietoetsen per hoofdstuk, beschikbaar middels:
    • Word-bestand
    • Wintoets/Quayn ZIP-bestand
  • Handleiding Wintoets/Quayn

De docentenondersteuning is gratis te downloaden via Digiplein. Nog geen digipleinaccount? Registreer u hier

Kennismaken

Wilt u nader kennismaken met ons lesmateriaal voor Ondernemer Horeca/Bakkerij? Dat kan op de volgende manieren:

Digitale inzage voor docenten

  • Wenst u één of meerdere boeken in te zien, maak dan eerst een Digiplein-account aan. Na het inloggen zoekt u in de webshop het gewenste boek, u klikt op de kaft en u ziet de mogelijkheid: “Inkijkexemplaar toevoegen aan Mijn boekenplank”. Klik hierop en het boek staat vervolgens één maand ter inzage op uw boekenplank.
  • Wenst u het boek voor onbepaalde tijd op “Mijn Boekenplank”, stuur dan een e-mail naar j.pen@uitgeversgroep.nl onder vermelding van uw gebruikersnaam en de gewenste boekcode(s) die u op uw boekenplank wenst.

Presentatie bij u op school

Wenst u een presentatie bij u op school, dan kunt u een afspraak maken met de volgende uitgevers

Jeroen van Esch Economische basistaak B1-K1 en B1-K2  j.vanesch@uitgeversgroep.nl
Han Swaans P2-K2: Logiesverstrekkende bedrijven  h. swaans@uitgeversgroep.nl
Judith Pen P2-K1: Drank- en spijsverstrekkende bedrijven  j.pen@uitgeversgroep.nl

Digitale nieuwsbrief 

Ontwikkelingen en interessante informatiebijeenkomsten worden middels onze digitale nieuwsbrieven aangekondigd. U kunt zich hier aanmelden voor de digitale nieuwsbrief MBO ONDERNEMER HORECA/BAKKERIJK.

AVO-vakken

E+Boeken voor de generieke MBO-examenonderdelen zijn te vinden op aparte pagina's: 

Servicedocumenten

© Educatieve Uitgeversgroep,
alle rechten voorbehouden

Design & Realisatie: Holiday Media

live chat software