Burgerschap

Nieuwe methode: Overal burgerschap

Burgerschapsonderwijs gaat over het bewustmaken en bevorderen van zelfdenkende, kritische en sterke mensen in een democratische samenleving. Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen daar kennis voor aangeboden. Ze worden gestimuleerd om eigen opvattingen te creëren. De kern wordt gevormd door de democratische waarden in onze samenleving als individu, in omgang met anderen en in omgang met de samenleving.

Wij bieden een totaal-oplossing voor burgerschapsonderwijs.

 • Een methode met leerwerkboeken per leerjaar. Een als lintvak (1 lesuur per periode, eventueel onderdeel van mentoruren) of blokproject (projectweek, blokuren in een periode) ingezet kan worden waardoor je een leerlijn kan creeren. Dit doen we aan de hand van elf leergebieden die zijn verwerkt in E+leerwerkboeken (papier en/of digitaal) per leerjaar. 
 • Losse arrangeerbare modulen voor actialiteiten, sociale vaardigheden, thema-onderwijs.

Methode:

De burgerschapsboeken ‘BRG BK, deel 1 t/m 4’ zijn afgestemd op de volgende onderdelen: 
- de voorstellen van het herziene curriculum voor het leergebied ‘Burgerschap’, zie  www.curriculum.nu/voorstellen/burgerschap/
- de doelgroep vmbo basis/kader;
- het concept van de beroepsgerichte E+leerwerkboeken van de Uitgeversgroep:

Theorie en werkboek in 1 (geen aparte bronnen- en opdrachtenboeken of websites);
Papier en/of digitaal;
Theorie en portfolio-praktijk;
Veel digitaal ondersteuningsmateriaal voor leerlingen maar ook specifiek voor docenten.(toetsen, powerpoints, etc.)

Het conceptboek voor leerjaar 1 van vmbo basis/kader is inmiddels gereed, we zijn erg benieuwd naar je reactie! 

Losse modulen:

Naast de boeken bieden de boeken middels de boek-Digipleinlicentie ook toegang tot content op de nog te ontwikkelen 'Burgerschaps-moduleplank'. Deze moduleplank bevat lessen, hoofdstukken, praktijkopdrachten die door docenten in Digiplein gekoppeld kunnen worden aan individuen, groepen, klassen en/of leerjaren. 

De eerste module 'grensoverschrijdend gedrag' is inmiddels gereed, we zijn erg benieuwd naar je reactie! 

  

Burgerschap basis kader leerjaar 1 - concept

Het eerste conceptboek (leerjaar 1) is gereed voor feedback. Klik hier voor de digitale versie van het boek. 

 • BRG BK 1
  Burgerschap basis kader leerjaar 1
  ISBN: 9789400234383
  Druk: 1
  Meer info
 • We zijn benieuwd naar jouw mening!

  Wil je een reactie geven op dit eerste concept of wil je op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen binnen het maken van onze methode voor Burgerschap voor vmbo? Of wil je concepten beoordelen of meelezen? 

  Vul dan het wensenformulier in, laat hier je gegevens achter.

  Pilotschool

  Wij zijn op zoek naar pilotscholen. Voor de pilot hebben we twee soorten klassensets gratis beschikbaar:

  1. E+klassensets: Het E+boek is een papieren boek met een online boek. Voor scholen die met papier én digitaal willen werken, stellen wij 10 E+klassensets beschikbaar.
  2. E-klassensets: Het E-boek is hetzelfde boek als papier maar dan alleen de digitale versie. Voor scholen die alleen digitaal willen werken, stellen wij 100 klassensets beschikbaar.

  Het uitdelen van deze gratis klassensets geldt voor aanvragen t/m april 2022 en natuurlijk voor die aanvragers die ook ons willen voorzien van feedback/terugkoppeling.
   
  Interesse? 
  Wil je met je klas meedoen aan de pilot? Vul dan hier het aanmeldformulier in. We nemen dan z.s.m. contact met je op.

  Map out

  Logo mapout


  We werken samen met de ontwikkelaars van map out. Map out (www.mapout.nl) is bekend vanwege het ontwikkelen van leermateriaal voor burgerschapsonderwijs in het voortgezet onderwijs, het geven van workshops en lezingen én de begeleiding op VO scholen. Map out werkt vanuit het gedachtegoed van omgangskunde. Dit is erg waardevol omdat jongeren zich hiermee kunnen ontwikkelen tot (zelf)bewuste, kritische en krachtige mensen. In het leerboek voor burgerschap komen de drie basiswaarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit ruim aan bod. Het leerboek is een hulpmiddel voor zowel leerling als docent, zodat de leerling en het leerproces zo krachtig mogelijk kunnen plaatsvinden. Met oefeningen, verhalen van verschillende karakters, theorie en opdrachten biedt het boek een veelzijdig leeraanbod in deze veelzijdige en complexe samenleving op deze mooie wereld.

  © Educatieve Uitgeversgroep,
  alle rechten voorbehouden

  Design & Realisatie: Holiday Media

  live chat software