Methode Bediening

Het levende visitekaartje van een restaurant of café: dat zijn de studenten die kiezen voor de mbo opleiding bediening. Naast het serveren van drankjes en gerechten zorgen ze ervoor dat gasten het naar hun zin hebben. Het adviseren over een menu of wijnen bij een gerecht gaat hen makkelijk af, hetzelfde geldt voor het afhandelen van klachten. 

Het kwalificatiedossier Bediening bestaat uit één gemeenschappelijk basisdeel en vier profieldelen. Zowel het basisdeel als de profieldelen worden onderverdeeld in kerntaken en werkprocessen. Daarnaast wordt de opleiding verrijkt met keuzedelen. 

HRP 9 openliggen mockupLeerwerkboek
Ieder leerwerkboek, van zowel de basis- als profieldelen, bestaat uit theorie met verwerkingsopdrachten. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een begrippenlijst en samenvattende eindopdracht. Het dyslexie-proof lettertype en de rustige bladspiegel zorgt voor een optimale opname van de lesstof. 

Fysiek én digitaal 
Onze leerwerkboeken zijn E+: een fysiek leerwerkboek inclusief een driejarige licentie voor de digitale versie. Doormiddel van een unieke licentiecode krijgen leerlingen toegang tot het digitale boek op ons online leerplatform Digiplein. Op Digiplein is er de mogelijkheid om online opdrachten te maken, na te kijken én Test je kennis toetsen af te nemen bij leerlingen.

Meer weten over de online mogelijkheden binnen onze leerwerkboeken? Kijk hier voor meer informatie. 

Basisboeken | Gastheer- gastvrouw

B1-K1: Werkt in de bediening
B1-K2: Bewaakt de voorraad

  • GHV BASIS 1
    Gastvrij serveren
    ISBN: 9789400236486
    Druk: 1

    Verwacht april 2023. Bekijk hier alvast het conceptboek! 
    Prijs € 39,50

    Meer info
  • GHV BASIS 2
    Gastgericht werken
    ISBN: 9789400236639
    Druk: 1

    Verwacht april 2023. Bekijk hier alvast het conceptboek! 
    Prijs € 39,50

    Meer info
  • GHV BASIS 3
    Algemene drankenkennis
    ISBN: 9789400236646
    Druk: 1

    Verwacht april 2023. Bekijk hier alvast het conceptboek! 
    Prijs € 39,50

    Meer info
  • GHV BASIS BPV
    Gastheer/Gastvrouw: BPV-opdrachtenboek
    ISBN: 9789400235885
    Druk: 1

    Prijs € 24,50

    Meer info BestellenToegevoegd
  • Profielboeken | Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

    P2-K1: Bestelt en beheert de voorraad

  • HRV 2
    HACCP, hygiëne en logistiek
    ISBN: 9789400227255
    Druk: 2
    Meer info BestellenToegevoegd
  • P2-K2: Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
    Voor deze werkprocessen is het boek HRV 3 Menuleer samengesteld. Voor het voeren van adviesgesprekken betreffende het toepassen van de kennis over samenstelling, afkomst/streek, grondsoort, klimaat van wijnen wordt het boek HRP 13 Kennis van wijnen geadviseerd.

  • HRV 3
    Menuleer
    ISBN: 9789400212879
    Druk: 1

    LET OP: Voor de leerlingen die het keuzedeel KZD ECW Eetcultuur en –wensen volgen komt HRV 3 Menuleer te vervallen.

    Meer info BestellenToegevoegd
  • HRP 13
    Kennis van wijnen
    ISBN: 9789400211247
    Druk: 1

    LET OP: Voor de leerlingen die het keuzedeel HRP 13B Wijnkennis 2 volgen komt HRP 13 Kennis van wijnen te vervallen.

    Meer info BestellenToegevoegd
  • P2-K3: Geeft leiding en voert beheerstaken uit
    Het boek HRP 14 Gastvrijheid verkopen omvat alle werkprocessen van kerntaak P2-K3 met o.a. instrueren en begeleiden van lerende medewerkers en het voeren van (in)formele gesprekken. Het bewaken van het sociaal hygiënisch beleid wordt volledig afgedekt in het boek HRV 5 Sociale hygiëne.

  • HRP 14
    Gastvrijheid verkopen
    ISBN: 9789400225473
    Druk: 3
    Meer info BestellenToegevoegd
  • HRV 5
    Sociale hygiëne
    ISBN: 9789400212909
    Druk: 2
    Meer info BestellenToegevoegd
  • Profielboeken | Gastronoom/sommelier

    Het profieldeel gastronoom/sommelier kent drie kerntaken: 
    - P3-K1: Bestelt en beheert de voorraad
    - P3-K2: Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
    - P3-K3: Geeft leiding en voert beheerstaken uit

    Het lesmateriaal voor profieldeel P3: Gastronoom/sommelier bestaat uit zeven E+leerwerkboeken. De vijf boeken die ingezet worden voor profieldeel P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw, aangevuld met twee boeken betreffende leidinggeven. Deze boeken bevatten alle werkprocessen van P3-K2 zoals o.a. personeelsplanning, cao-bepalingen in de branche en aansturen van medewerkers.

  • LHO 2A
    Leidinggeven en personeelsplanning
    ISBN: 9789400228689
    Druk: 4
    Meer info BestellenToegevoegd
  • LHO 2B
    Leidinggeven en communicatie
    ISBN: 9789400228696
    Druk: 4
    Meer info BestellenToegevoegd
  • GHV BASIS 1
    Horecastyling
    ISBN: 9789400235861
    Druk: 1
    Meer info BestellenToegevoegd
  • Profielboeken | Leidinggevende bediening

    Het profieldeel leidinggevende bediening kent twee kerntaken:
    - P4-K1: Bestelt en beheert de voorraad
    - P4-K2: Doet  voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
    - P4-K3: Geeft leiding en voert beheerstaken uit

    Het lesmateriaal voor het profeldeel P4: Leidinggevende keuken bestaat uit diverse moduleboeken: de vijf boeken die gebruikt worden voor profieldeel P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw, aangevuld met onderstaande boeken.

    Onderstaande boeken bevatten alle werkprocessen van P4-K3.
    - De LHO-serie is gericht op de leidinggevende basistaak. De boeken dekken de 6 werkprocessen af. De meeste scholen bieden deze boeken in leerjaar 2/3 aan. 

  • LHO 1
    Operationeel plan
    ISBN: 9789400228665
    Druk: 4
    Meer info BestellenToegevoegd
  • LHO 2A
    Leidinggeven en personeelsplanning
    ISBN: 9789400228689
    Druk: 4
    Meer info BestellenToegevoegd
  • LHO 2B
    Leidinggeven en communicatie
    ISBN: 9789400228696
    Druk: 4
    Meer info BestellenToegevoegd
  • LHO 3A
    Bewaken van financiën
    ISBN: 9789400228702
    Druk: 4
    Meer info BestellenToegevoegd
  • LHO 3B
    Begroten van financiën
    ISBN: 9789400228719
    Druk: 4
    Meer info BestellenToegevoegd
  • Keuzedelen | Bediening

    Er zijn diverse keuzedelen beschikbaar die perfect aansluiten bij de boeken voor Bediening. Benieuwd naar het totale overzicht Keuzedelen? Kijk op www.uitgeversgroep.nl/keuzedelen.

  • KZD DRANK 2
    Keuzedeel: Drankenkennis 2, alcoholhoudende dranken
    ISBN: 9789400235403
    Druk: 1
    Meer info BestellenToegevoegd
  • HRP 13A
    Wijnkennis 1
    ISBN: 9789400219328
    Druk: 1

    P1: Gastheer/gastvrouw
    P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

    Meer info BestellenToegevoegd
  • HRP 13B
    Wijnkennis 2
    ISBN: 9789400219335
    Druk: 1
    Meer info BestellenToegevoegd
  • HZW 3
    Gastheer/gastvrouw in de zorg
    ISBN: 9789400217089
    Druk: 1

    P1: Gastheer/gastvrouw
    P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

    Meer info BestellenToegevoegd
  • KZD BIER
    Bierkennis
    ISBN: 9789400229730
    Druk: 1hz
    Meer info BestellenToegevoegd
  • KZD ECW
    Eetcultuur en -wensen
    ISBN: 9789400219472
    Druk: 1
    Meer info BestellenToegevoegd
  • Vakboeken | Bediening

  • VKS 1
    Vakspecial warenkennis culinaire saisonnier
    ISBN: 9789400200609
    Druk: 1
    Meer info BestellenToegevoegd
  • KZD ETQ 1
    Keuzedeel: Diversiquette, etiquette op de werkvloer
    ISBN: 9789400221048
    Druk: 1
    Meer info BestellenToegevoegd
  • Docentenondersteuning

    Op ons online leerplatform Digiplein is uitgebreide docentenondersteuning beschikbaar. Denk hierbij aan:
    - Docentenhandleiding: antwoorden op de verwerkingsopdrachten.
    - PowerPointpresentaties per hoofdstuk.
    - Test-je-kennis voortgangstoetsen.

    Meer weten over Digiplein? Kijk hier voor meer informatie. 

    Interesse?

    JudithBenieuwd naar de methode en het beschikbare studiemateriaal voor mbo bediening?
    Neem contact met mij op voor een persoonlijke kennismaking, online of bij jullie team op school. Plan hieronder direct je afspraak in:

    Maak hier een afspraak!

     Judith Pen (j.pen@uitgeversgroep.nl

    Servicedocumenten

    © Educatieve Uitgeversgroep,
    alle rechten voorbehouden

    Design & Realisatie: Holiday Media

    live chat software