
Het levende visitekaartje van een restaurant of café: dat zijn de studenten die kiezen voor de mbo opleiding bediening. Naast het serveren van drankjes en gerechten zorgen ze ervoor dat gasten het naar hun zin hebben. Het adviseren over een menu of wijnen bij een gerecht gaat hen makkelijk af, hetzelfde geldt voor het afhandelen van klachten.
Het kwalificatiedossier Bediening bestaat uit één gemeenschappelijk basisdeel en vier profieldelen. Zowel het basisdeel als de profieldelen worden onderverdeeld in kerntaken en werkprocessen. Daarnaast wordt de opleiding verrijkt met keuzedelen.
Leerwerkboek
Ieder leerwerkboek, van zowel de basis- als profieldelen, bestaat uit theorie met verwerkingsopdrachten. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een begrippenlijst en samenvattende eindopdracht. Het dyslexie-proof lettertype en de rustige bladspiegel zorgt voor een optimale opname van de lesstof.
Fysiek én digitaal
Onze leerwerkboeken zijn E+: een fysiek leerwerkboek inclusief een driejarige licentie voor de digitale versie. Doormiddel van een unieke licentiecode krijgen leerlingen toegang tot het digitale boek op ons online leerplatform Digiplein. Op Digiplein is er de mogelijkheid om online opdrachten te maken, na te kijken én Test je kennis toetsen af te nemen bij leerlingen.
Meer weten over de online mogelijkheden binnen onze leerwerkboeken? Kijk hier voor meer informatie.
B1-K1: Werkt in de bediening
B1-K2: Bewaakt de voorraad
Prijs € 24,50
Meer info BestellenToegevoegdP2-K1: Bestelt en beheert de voorraad
P2-K2: Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
Voor deze werkprocessen is het boek HRV 3 Menuleer samengesteld. Voor het voeren van adviesgesprekken betreffende het toepassen van de kennis over samenstelling, afkomst/streek, grondsoort, klimaat van wijnen wordt het boek HRP 13 Kennis van wijnen geadviseerd.
LET OP: Voor de leerlingen die het keuzedeel KZD ECW Eetcultuur en –wensen volgen komt HRV 3 Menuleer te vervallen.
Meer info BestellenToegevoegdLET OP: Voor de leerlingen die het keuzedeel HRP 13B Wijnkennis 2 volgen komt HRP 13 Kennis van wijnen te vervallen.
Meer info BestellenToegevoegdP2-K3: Geeft leiding en voert beheerstaken uit
Het boek HRP 14 Gastvrijheid verkopen omvat alle werkprocessen van kerntaak P2-K3 met o.a. instrueren en begeleiden van lerende medewerkers en het voeren van (in)formele gesprekken. Het bewaken van het sociaal hygiënisch beleid wordt volledig afgedekt in het boek HRV 5 Sociale hygiëne.
Het profieldeel gastronoom/sommelier kent drie kerntaken:
- P3-K1: Bestelt en beheert de voorraad
- P3-K2: Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
- P3-K3: Geeft leiding en voert beheerstaken uit
Het lesmateriaal voor profieldeel P3: Gastronoom/sommelier bestaat uit zeven E+leerwerkboeken. De vijf boeken die ingezet worden voor profieldeel P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw, aangevuld met twee boeken betreffende leidinggeven. Deze boeken bevatten alle werkprocessen van P3-K2 zoals o.a. personeelsplanning, cao-bepalingen in de branche en aansturen van medewerkers.
Het profieldeel leidinggevende bediening kent twee kerntaken:
- P4-K1: Bestelt en beheert de voorraad
- P4-K2: Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
- P4-K3: Geeft leiding en voert beheerstaken uit
Het lesmateriaal voor het profeldeel P4: Leidinggevende keuken bestaat uit diverse moduleboeken: de vijf boeken die gebruikt worden voor profieldeel P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw, aangevuld met onderstaande boeken.
Onderstaande boeken bevatten alle werkprocessen van P4-K3.
- De LHO-serie is gericht op de leidinggevende basistaak. De boeken dekken de 6 werkprocessen af. De meeste scholen bieden deze boeken in leerjaar 2/3 aan.
Er zijn diverse keuzedelen beschikbaar die perfect aansluiten bij de boeken voor Bediening. Benieuwd naar het totale overzicht Keuzedelen? Kijk op www.uitgeversgroep.nl/keuzedelen.
P1: Gastheer/gastvrouw
P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw
P1: Gastheer/gastvrouw
P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw
Op ons online leerplatform Digiplein is uitgebreide docentenondersteuning beschikbaar. Denk hierbij aan:
- Docentenhandleiding: antwoorden op de verwerkingsopdrachten.
- PowerPointpresentaties per hoofdstuk.
- Test-je-kennis voortgangstoetsen.
Meer weten over Digiplein? Kijk hier voor meer informatie.
Benieuwd naar de methode en het beschikbare studiemateriaal voor mbo bediening?
Neem contact met mij op voor een persoonlijke kennismaking, online of bij jullie team op school. Plan hieronder direct je afspraak in:
Maak hier een afspraak!
Judith Pen (j.pen@uitgeversgroep.nl)