Bediening


MBO - Bediening

Het kwalificatiedossier Bediening bestaat uit één gemeenschappelijk basisdeel en vier profieldelen. Zowel het basisdeel als de profieldelen worden onderverdeeld in kerntaken en werkprocessen. De opleiding wordt verder verrijkt met keuzedelen. Deze beslaan 15% van de opleidingsduur.

Alle boeken die voor de kwalificatie Bediening zijn ontwikkeld worden E+ uitgegeven. E+ betekent een papieren boek inclusief een licentie voor het verrijkte digitale boek. De digitale versie is verrijkt met inspirerende video`s, verdiepende informatie en links naar interessante websites. Door de interactiviteit van het E+Boek wordt de theorie, middels inspirerend videomateriaal, beeldend gemaakt.

We zijn als docentencollectief, didactische contentleveranciers van modulair studiemateriaal voor onderwijs, begeleiding en toetsing. We geloven in:

  • Eenvoud en structuurkeuken - papier en digitaal II.png
  • Papier en digitaal
  • Praktijk en theorie
  • Het samen sterker staan, ofwel wat we doen is 'vóór en dóór docenten'.

Benieuwd naar ons modulair concept voor het MBO? Bekijk dan de video om kennis te maken.





Basisboeken

De basis voor het kwalificatiedossier bediening is te vinden in het basisdeel, dat tevens het profieldeel is voor de kwalificatie gastheer/gastvrouw. Het basisdeel bestaat uit twee kerntaken:

B1-K1: Werkt in de bediening

Voor deze basistaak zijn vijf prachtige, full-colour, E+leer-werkboeken ontwikkeld. De verwerkingsopdrachten worden direct na de theorie behandeld. Hierdoor wordt de theorie beter opgenomen en kan de leerling sneller koppelingen maken naar de praktijk.

B1-K2: Bewaakt de voorraad

Profielboeken zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

Het profieldeel: P2 Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw is het vervolg op het basisdeel.

P2-K1: Bestelt en beheert de voorraad

Hier wordt één E+leer-werkboek voor aangeboden, welke al in het basisdeel aangeschaft is. Deze bevat alle werkprocessen van zowel het bewaken van de voorraad als het bestellen en beheren van de voorraad.

P2-K2: Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart

Voor deze werkprocessen is het boek HRV 3 Menuleer samengesteld. Voor het voeren van adviesgesprekken betreffende het toepassen van de kennis over samenstelling, afkomst/streek, grondsoort, klimaat van wijnen wordt het boek HRP 13 Kennis van wijnen geadviseerd.

  • HRV 3
    Menuleer
    ISBN: 9789400212879
    Druk: 1

    LET OP: Voor de leerlingen die het keuzedeel KZD ECW Eetcultuur en –wensen volgen

    komt HRV 3 Menuleer te vervallen.

    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
  • HRP 13
    Kennis van wijnen
    ISBN: 9789400211247
    Druk: 1

    LET OP: Voor de leerlingen die het keuzedeel HRP 13B Wijnkennis 2 volgen

    komt HRP 13 Kennis van wijnen te vervallen.

    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
P2-K3: Geeft leiding en voert beheerstaken uit

Het boek HRP 14 Gastvrijheid verkopen omvat alle werkprocessen van kerntaak P2-K3 met o.a. instrueren en begeleiden van lerende medewerkers en het voeren van (in)formele gesprekken. Het bewaken van het sociaal hygiënisch beleid wordt volledig afgedekt in het boek HRV 5 Sociale hygiëne.

Profielboeken gastronoom/sommelier

Het profieldeel gastronoom/sommelier kent drie kerntaken: 

  • P3-K1: Bestelt en beheert de voorraad
  • P3-K2: Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
  • P3-K3: Geeft leiding en voert beheerstaken uit

Het lesmateriaal voor profieldeel P3: Gastronoom/sommelier bestaat uit zeven E+leerwerkboeken. De vijf boeken die ingezet worden voor profieldeel P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw, aangevuld met twee boeken betreffende leidinggeven. Deze boeken bevatten alle werkprocessen van P3-K2 zoals o.a. personeelsplanning, cao-bepalingen in de branche en aansturen van medewerkers.

  • LHO 2A
    Leidinggeven en personeelsplanning
    ISBN: 9789400228689
    Druk: 4
    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
  • LHO 2B
    Leidinggeven en communicatie
    ISBN: 9789400228696
    Druk: 4
    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
  • HRV 6
    Horecastyling, trends & vormgeving
    ISBN: 9789400210936
    Druk: 1
    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
  • Profielboeken leidinggevende bediening

    Het profieldeel leidinggevende bediening kent twee kerntaken:

    • P4-K1: Bestelt en beheert de voorraad
    • P4-K2: Doet  voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart
    • P4-K3: Geeft leiding en voert beheerstaken uit

    Het lesmateriaal voor het profeldeel P4: Leidinggevende keuken bestaat uit diverse moduleboeken: de vijf boeken die gebruikt worden voor profieldeel P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw, aangevuld met onderstaande boeken.

    Onderstaande boeken bevatten alle werkprocessen van P4-K3.

    • De LHB-serie is gericht op economische basisbeginselen, eventueel als voorbereiding op de boeken voor de leidinggevende cq. ondernemende basistaak. De boeken dekken dus geen werkprocessen af. De meeste scholen bieden dit in leerjaar 1 aan.
    • De LHO-serie is gericht op de leidinggevende basistaak. De boeken dekken de 6 werkprocessen af. De meeste scholen bieden deze boeken in leerjaar 2/3 aan. 
    Basiseconomie P4-K3: Geeft leiding en voert beheerstaken uit

    Vakverdiepende keuzedelen

    Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een kwalificatie, maar ook uit een of meer keuzedelen. Met keuzedelen kan de student zijn vakmanschap verbreden of verdiepen. Ze beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. De studielast bedraagt 240 SBU’s of een veelvoud daarvan (480). De SBU's kunnen ingezet worden op school of in de BPV. De student doet ook examen voor het keuzedeel, al kan hij (nog) niet op dat onderdeel zakken. De minister heeft wel de intentie om keuzedelen voorwaardelijk te maken voor diplomering.

    De keuzeboeken zijn gericht op de exameneisen van een keuzedeel: We hebben per keuzedeel één leerwerkboek met theorie/verwerking en praktijk. De keuzeboeken geven houvast en bieden een leidraad voor theoretisch (kennis/vaardigheden)  en praktijkgericht (kerntaken/werkprocessen) onderwijs. Alle boeken bestaan uit:

    • Inleiding met informatie over het keuzedeel en de daarbij behorende exameneisen;
    • Deel A: theoriehoofdstukken met verwerkingsopdrachten
      Deel B: praktijkopdracht die op school en/of in de BPV uitgevoerd kan worden
    • Eventuele bijlagen

     

    Op dit moment zijn de volgende vakverdiepende keuzedelen ontwikkeld voor de verschillende profieldelen.

  • KZD ECW
    Eetcultuur en -wensen
    ISBN: 9789400219472
    Druk: 1
    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
  • HZW 3
    Gastheer/gastvrouw in de zorg
    ISBN: 9789400217089
    Druk: 1

    P1: Gastheer/gastvrouw
    P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
  • HRP 13A
    Wijnkennis 1
    ISBN: 9789400219328
    Druk: 1

    P1: Gastheer/gastvrouw
    P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
  • HRP 13B
    Wijnkennis 2
    ISBN: 9789400219335
    Druk: 1

    P2: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw
    P4: Leidinggevende bediening

    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
  • Leermiddelen voor verbreding en verdieping

  • VKS 1
    Vakspecial warenkennis culinaire saisonnier
    ISBN: 9789400200609
    Druk: 1
    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
  • KZD ETQ 1
    Keuzedeel: Diversiquette, etiquette op de werkvloer
    ISBN: 9789400221048
    Druk: 1
    Toevoegen in winkelwagenToegevoegd
  • Docentenondersteuning

    Bij het kwalificatiedossier Bediening bieden we uitgebreide docentenondersteuning. Wanneer u ingelogd bent op Digiplein vindt u onder andere:

    • Docentenhandleiding: antwoorden op de verwerkingsopdrachten.
    • PowerPointpresentaties per hoofdstuk.
    • Theorietoetsen per hoofdstuk, beschikbaar middels:
      • Word-bestand
      • Wintoets/Quayn ZIP-bestand
    • Handleiding Wintoets/Quayn

    De docentenondersteuning is gratis te downloaden via Digiplein. Nog geen digipleinaccount? Registreer u hier

    Kennismaken

    Wilt u nader kennismaken met ons lesmateriaal voor Bediening? Dat kan op de volgende manieren:

    Digitale inzage voor docenten

    • Wenst u één of meerdere boeken in te zien, maak dan eerst een Digiplein-account aan. Na het inloggen zoekt u in de webshop het gewenste boek, u klikt op de kaft en u ziet de mogelijkheid: “Inkijkexemplaar toevoegen aan Mijn boekenplank”. Klik hierop en het boek staat vervolgens één maand ter inzage op uw boekenplank.
    • Wenst u het boek voor onbepaalde tijd op “Mijn Boekenplank”, stuur dan een e-mail naar j.pen@uitgeversgroep.nl onder vermelding van uw gebruikersnaam en de gewenste boekcode(s) die u op uw boekenplank wenst.

    Presentatie bij u op school

    Wenst u een presentatie bij u op school, dan kunt u een afspraak maken met de uitgever Judith Pen via j.pen@uitgeversgroep.nl

    Digitale nieuwsbrief 

    Ontwikkelingen en interessante informatiebijeenkomsten worden middels onze digitale nieuwsbrieven aangekondigd. U kunt zich hier aanmelden voor de digitale nieuwsbrief MBO BEDIENING.

    Servicedocumenten

    Servicedocumenten

    Keuken - meer informatie.png

    © Educatieve Uitgeversgroep,
    alle rechten voorbehouden

    Design & Realisatie: Holiday Media

    live chat software